Het energieverbruik van een tv

Er is bijna geen huishouden meer te vinden zonder een televisietoestel. Vaak zijn er zelfs meerdere tv's in huis te vinden: één in de woonkamer, één in de slaapkamer, soms zelfs één in de keuken... Maar hoeveel stroom verbruikt een televisietoestel nu eigenlijk per jaar? In dit artikel komt u te weten hoeveel elektriciteit de verschillende soorten tv's verbruiken en hoe u energie kunt besparen.

De cijfers op een rijtje

Met meerdere tv-toestellen in huis plus een home cinema, een dvd-speler en een decoder kunnen de maandelijkse energiekosten al gauw oplopen. Het energieverbruik varieert enorm naargelang het type tv dat u kiest.

Verbruik plasma en LCD

Laten we allereerst de verschillen bekijken tussen LCD-tv's en plasma-tv's. Een LCD-tv met een vermogen van 90 tot 250 W die 4 uur per dag aanstaat verbruikt ongeveer 241 kWh per jaar. Een plasma-tv met een vermogen tussen 261 en 344 W verbruikt bij hetzelfde gebruik jaarlijks zo'n 402 kWh. Deze moderne modellen zijn niet veel zuiniger dan de oude beeldbuizen. Integendeel: een oude kleurentelevisie heeft een energieverbruik van ongeveer 100 kWh per jaar. Toch zijn tv's niet de grootste stroomverbruikers.

Bijkomende apparatuur

Bij een tv hoort allerlei andere apparatuur, zoals een dvd-speler, een spelcomputer, een decoder voor extra kanalen of een home cinema. Al deze toestellen bij elkaar kunnen het elektriciteitsverbruik flink opschroeven. Alles hangt natuurlijk af van het aantal uren dat de apparaten gebruikt worden. Bij een spelcomputer is dat moeilijk vast te stellen, maar we kunnen uitgaan van een gemiddeld energieverbruik van 7,75 en 69,5 kWh per jaar. Ter vergelijking: een dvd-speler kost u per jaar ongeveer 21,2 kWh en een home cinema 57,9 kWh. Een decoder verbruikt jaarlijks het meest: ongeveer 84 kWh. Dat komt omdat hij ofwel aan staat, ofwel op stand-by staat.

Verbruik led-tv's

Uit de cijfers hierboven kunt u opmaken dat een LCD-tv energiezuiniger is dan een plasma-tv. Toch zijn er zuiniger modellen op de markt te vinden: de led-tv's. Met een vermogen tussen 20 en 60 W verbruiken ze jaarlijks ongeveer 54 kWu als ze 4 uur per dag aan staan.

Een overzicht

 

Soort tvJaarlijks verbruikOp slaapstand
LCD-tv (90 - 250 W)241 kWh22 kWh
Plasma-tv (261 - 344 W)402 kWh22 kWh
Led-tv (20 - 60 W)54 kWh2,2 kWh

 

Slaapstand

Zowel tv's als extra apparatuur zoals decoders en dvd-spelers staan vaak op stand-by. Maar ook op deze slaapstand kosten ze u ongemerkt stroom, overdag en 's nachts. Zowel een LCD-tv als een plasma-tv hebben in de slaapstand een vermogen van 3 W. Daarmee verbruiken ze jaarlijks zo'n 22 kWh. Met een led-tv bespaart u dus hoe dan ook geld. Hij heeft in de stand-by functie namelijk een stroomverbruik van slechts 2,2 kWh per jaar.

 

Energie besparen

De keuze van uw tv-toestel

Als u op lange termijn kosten wilt besparen, dan kiest u dus het best voor een model dat weinig stroom verbruikt. Uit de cijfers blijkt dat de meest energiezuinige tv een led-tv is.

 

Tips

Maar u kunt meer doen dan alleen een led-tv aanschaffen:

  • laat uw tv niet aan staan wanneer u geen tv kijkt,
  • schakel uw tv uit in plaats van hem op slaapstand te zetten,
  • doe hetzelfde bij uw decoder, dvd-speler, spelcomputers, hifi-apparatuur, …,
  • maak ten slotte slim gebruik van uw toestellen door ze allemaal aan te sluiten op één en hetzelfde stekkerblok, dat u 's nachts of wanneer u naar uw werk bent uitschakelt.

 

Een stapje verder

Wilt u na deze energiebesparende tips graag de zekerheid van een lage factuur?  Met Poweo kiest u voor een vast tarief: een jaar lang een vaste prijs en dus geen verrassingen op uw factuur. Wij gebruiken groen stroom van Belgische bodem en hanteren zeer voordelige tarieven. Bekijk de offerte

×
Poweo Le 1er juillet 2014, Direct Énergie s'internationalise et se lance sur le marché belge sous la marque « Poweo by Direct Energie » ou www.poweo.be 0800 291 91 https://www.poweo.be/fileadmin/templates/img/logo-belgique.svg