Hydraulische energie en stuwdammen

Hydraulische energie wordt opgewekt in waterkrachtcentrales of hydraulische centrales. Ze bevinden zich op stromen en rivieren met een stuwdam. Deze indrukwekkende dammen spelen een rol van betekenis bij het opwekken van elektriciteit. In dit artikel neemt Poweo u mee langs de belangrijkste stuwdammen ter wereld.

 

Wat is hydraulische energie?

Hydraulische energie of waterkrachtenergie is energie die wordt opgewekt door stromend of neerstortend water. Een stuwdam voorziet een waterkrachtcentrale van water. Hierdoor wordt een turbine in gang gezet die op zijn beurt ervoor zorgt dat een generator elektriciteit opwekt.

 

De voordelen

Hydraulische energie wordt beschouwd als een belangrijke vorm van groene energie, omdat ze geen vervuiling met zich meebrengt, zoals radioactief afval. Bij het genereren van waterkrachtenergie zijn geen fossiele brandstoffen nodig die op kunnen raken, zoals aardgas of steenkool. De kosten zijn nihil omdat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijk beschikbaar water.

 

Vier soorten waterkrachtcentrales

Er bestaan vier soorten waterkrachtcentrales, in functie van de natuurlijke middelen waarover men beschikt:

  • riviercentrales die gebruik maken van de waterstroom van de rivier,
  • getijdencentrales die gebruik maken van de waterstromen door eb en vloed,
  • pompcentrales in bergachtige gebieden met een bovenbekken en benedenbekken,
  • stuwdamcentrales waarbij gebruik wordt gemaakt van neerstortend water.

Bij deze laatste soort wordt het water verzameld in een stuwmeer. De waterval die wordt veroorzaakt zorgt ervoor dat de turbines gaan draaien en er energie wordt gegenereerd.

 

De grootste stuwdammen ter wereld in Azië

Three Gorges in China

China heeft vele, zeer krachtige stuwdammen. Three Gorges ofwel Drieklovendam, is een van de belangrijkste hydraulische centrales. Deze stuwdam met een oppervlakte van 1084 km² werd afgewerkt in 2000 en bevindt zich langs de rivier de Jangtsekiang, in de provincie Hubei. De inhoud van het reservoir van de stuwdam bedraagt 39,3 miljard m3. In 2014 werd daar aan elektriciteit 98,8 TWh opgewekt. Daarmee produceert Three Gorges wereldwijd de meeste energie. 

 

De stuwdam Jinping

Deze stuwdam bevindt zich eveneens in China aan de rivier Jalong. Met een hoogte van maar liefst 305 meter is deze de hoogste stuwdam ter wereld. De waterkrachtcentrale waarmee deze in verbinding staat, genereert zo'n 3 600 MW. De stuwdam is 568 meter lang en werd net zoals de Three Gorges in 2014 ingehuldigd. Het lijkt erop dat zijn hoogte zal worden overschaduwd door een nieuwe stuwdam van 314 meter hoog, die in 2022 het licht zal zien: de stuwdam van Shuangjian Kou.

 

De stuwdam van Nurek

De stuwdam Nurek was voor die van Jinping de hoogste ter wereld, met 304 meter. Hij staat in Tadzjikistan en is gebouwd in 1980. Maar ook deze dam dreigt in hoogte zijn meerdere te moeten erkennen in de stuwdam Rogoun, ook in Tadzjikistan, met een hoogte  van maar liefst 335 meter.

 

Stuwdammen in de Verenigde Staten

De stuwdam Grand Coulee

Deze stuwdam kunt u bewonderen in de Verenigde Staten aan de rivier Columbia. Het is met zijn betonnen structuur een zwaar en groot gevaarte. Hij is 1 592 meter lang, 168 meter hoog en 152 dik. Deze dam genereert 6 810 MW.

 

De stuwdam Hoover

We blijven in de Verenigde Staten voor een ander zwaargewicht: voor de constructie van de stuwdam Hoover is maar liefst 7 miljoen ton beton nodig geweest. Hij dateert uit de jaren '30 en staat aan de rivier Colorado. De dam is 221,4 meter hoog en heeft ervoor gezorgd dat er een meer ontstond: het meer Mead, dat jaarlijks een miljoen toeristen trekt.

 

Zuid-Amerika

De stuwdam Guri

Over de rivier Caroni in Venezuela loopt de stuwdam Guri, die al 40 jaar werkzaam is. De elektriciteit die de waterkrachtcentrale genereert, dekt meer dan 38% van de nationale productie. De dam stelt Venezuela zelfs in staat elektriciteit te exporteren naar Brazilië en Colombia. Hij is 162 meter hoog en heeft geleid tot het ontstaan van het meer Guri.

 

Europa

De stuwdam Almendra

De stuwdam Almendra werd in de jaren ’70 gebouwd in de provincie Salamanca in Spanje. Met zijn 202 meter hoogte en 567 meter lengte is het een van de hoogste constructies van het land. Het reservoir kan tot 2,5 miljard m3 water bevatten en is goed voor ongeveer 810 MW, een vermogen dat meer dan 800 000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

 

De stuwdam Chevril

De stuwdam Chevril in Frankrijk is 180 meter hoog en staat in de vallei van de rivier Isère in de Savoie, dicht bij de bekendste skistations. Hij dateert uit de vroege jaren '40 en is versierd met een schildering waarop Hercules staat afgebeeld, een fresco die een tijd lang de grootste ter wereld is geweest.

 

In eigen land

In België zijn de meeste waterkrachtcentrales in Wallonië te vinden. De 118 waterkrachtcentrales die ons land telt produceren ongeveer 104,2 MW elektriciteit. Het betreft vooral riviercentrales (doorstroomwaterkrachtcentrales) die goed zijn voor 83% van de elektriciteitsproductie. De stuwdammen vertegenwoordigen 17% van de energieproductie. De bekendste en grootste stuwdam van België bevindt zich bij L'Eau d'Heure dicht bij Namen. Andere bekende stuwdammen zijn de stuwdam van de Gileppe, niet ver van Verviers, en de stuwdam van de Vesder, op enkele kilometers van Eupen.

 

De stuwdam Inga 3

Hoe imposant en hoog de grootste stuwdammen over de hele wereld ook zijn, ze zullen alle in 2024 plaats moeten maken voor de Afrikaanse gigant Inga 3. Deze constructie in de Democratische Republiek Congo moet tot 40% elektriciteit produceren voor het hele Afrikaanse continent. Het doel is een productiecapaciteit van 40 000 MW, wat gelijk staat aan de energieproductie van 20 kerncentrales. Om deze energie te genereren, is een vermogen nodig dat twee keer zo groot is als dat van de Chinese stuwdam Three Gorges.

 

Groene energie

Het is indrukwekkend wat de natuur ons aan energie levert. Ook u kunt op kleinere schaal uw bijdrage leveren en kiezen voor de groene energie van Belgische afkomst. Ontdek ons interessante aanbod.

×
Poweo Le 1er juillet 2014, Direct Énergie s'internationalise et se lance sur le marché belge sous la marque « Poweo by Direct Energie » ou www.poweo.be 0800 291 91 https://www.poweo.be/fileadmin/templates/img/logo-belgique.svg