Spaarlampen en energiebesparing

Omdat er verschillende soorten spaarlampen op de markt zijn, zetten we voor u op een rijtje wat u moet weten over dit type lamp en de verschillende modellen om een keuze te maken in functie van uw reële dagelijkse behoeften.

Wat zijn spaarlampen?

Spaarlampen maken deel uit van een nieuwe generatie lampen die minder energie verbruiken dan hun verdwenen voorganger, de gloeilamp. Daardoor hebben deze energiezuinige lampen zowel een economisch als een energetisch en ecologisch belang.

De voordelen

Spaarlampen zijn bedoeld om het elektriciteitsverbruik van de verlichting bij u thuis te verlagen. Door oudere modellen te vervangen door de moderne generatie spaarlampen, verbruikt u ten eerste minder stroom, en dat zult u merken op uw energiefactuur. De nieuwe spaarlampen gaan bovendien 10 tot 15 maal langer mee dan de oudere lampen. Spaarlampen mogen bij aanschaf dan wel duurder zijn dan oudere modellen, maar omdat ze een levensduur hebben van meerdere jaren en zo energiezuinig zijn (een spaarlamp verbruikt tot 5 maal minder energie dan een gloeilamp), zult u merken dat ze u met de tijd geld besparen. Samenvattend: door al uw lampen in huis te vervangen door spaarlampen, bespaart u op langere termijn energie en geld. Het spreekt voor zich dat er een ecologisch voordeel aan spaarlampen zit. Gloeilampen zijn minder milieuvriendelijk, terwijl spaarlampen veel zuiniger licht geven.

Een Europese richtlijn

Vanaf 2009 werden de eerste gloeilampen geleidelijk aan van de markt gehaald. Sinds 2012 zijn er geen heldere gloeilampen meer te verkrijgen en in 2020 zullen eveneens de halogeenlampen verdwijnen. Waarom precies dit verbod? De richtlijn zorgde ervoor dat de minst efficiënte lampen met het oog op het milieu en het energieverbruik van de markt verdwenen. In een gloeilamp wordt minstens 90% van de energie omgezet in warmte. Dat is dus verloren energie. Door hun relatief korte levensduur zorgen ze bovendien voor meer afval.  De richtlijn is dus opgesteld om het milieu te ontzien.

Verschillende soorten

Een overzicht

Spaarlampen zijn milieuvriendelijker, energiezuiniger en gaan langer mee dan gloeilampen. Toch bestaan er reële verschillen tussen deze soort lampen. We zetten ze op een rijtje:

  • fluorescentielampen, waaronder TL-buizen en compacte fluorescentielampen,
  • led-lampen,
  • instelbare led-verlichting.

 

Ter vergelijking

De eerste spaarlampen die op de markt kwamen, zijn de fluorescentielampen. De verlichting van de vroegste modellen deed denken aan neonverlichting. Ze hadden een aanzienlijke tijd nodig om 'op te warmen' tot ze de kamer voldoende verlichtten. Zo'n lange opstart vinden vele gebruikers onhandig wanneer een lamp maar voor korte tijd nodig is, zoals op het toilet. Tegenwoordig branden deze fluorescentielampen wel onmiddellijk op volle sterkte, terwijl ze nog altijd zeer economisch blijven.

Led is de afkorting van de Engelse term 'light emitting diode'. De eenheid om de lichtsterkte van een led-lamp uit te drukken is lumens (lm). Deze eenheid meet de lichtstroom in de lamp. Daar waar een gloeilamp bijvoorbeeld 60W verbruikte om een bepaalde hoeveelheid licht te verspreiden, verbruikt een led-lamp 6W voor dezelfde lichtsterkte. Er wordt met led-verlichting dus zeer weinig elektriciteit verbruikt.

Led-lampen zijn sterk in opmars. Ze bestaan in alle soorten en maten en warmen niet op. Ze zijn bestand tegen de kou, dus kunnen ze zowel binnen als buiten gebruikt worden, in tegenstelling tot fluorescentielampen, die uitsluitend geschikt zijn voor binnengebruik. Ze zijn zeer gewild, niet alleen vanwege hun energiezuinige eigenschappen, maar ook vanwege hun heldere verlichting, hun polyvalentie en hun gevarieerde vormgeving.

Ten slotte zijn er steeds meer instelbare led-lampen op de markt gekomen. Dat zijn lampen die duurder zijn in aanschaf, maar uiteindelijk voor een groot gebruiksgemak zorgen. Instelbaar betekent dat ze met een afstandsbediening kunnen worden gecontroleerd of zelfs kunnen worden bediend met uw smartphone of tablet. Zo kunt u de lichtintensiteit instellen of de kleuren veranderen om steeds een andere sfeer te creëren. Ze kunnen zelfs veranderen op basis van de muziek die u opzet. Een typisch voorbeeld van de lamp van de toekomst.

In de praktijk bij u thuis

Natuurlijk spelen ook praktische zaken een rol bij uw keuze, zoals de levensduur, het energieverbruik en de prijs van aanschaf. Welk type lamp u het liefst thuis gebruikt, hangt allereerst af van uw eigen smaak. Of u nu kiest voor een fluorescentielamp of led-verlichting, met spaarlampen zult u hoe dan ook veel energie besparen.</p>

 

Welk type lamp is geschikt op welke plek?

Led-lampen worden zeer geapprecieerd in de leefruimtes om de hierboven genoemde redenen. Ze zijn bovendien vaak te dimmen en hun ronde vormen worden mooier gevonden dan de langwerpige of spiraalvormige fluorescentielampen. Deze laatste worden dan weer veel gebruikt in keukens of eetkamers, waar het nuttig is om een groot lichtspectrum te hebben. Led-spots kunnen aan de muur of aan het plafond worden bevestigd, of op de grond worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld buiten op de oprit.

Instelbare led-lampen zijn ideaal in slaapkamers of woonkamers, omdat ze kunnen worden gedimd en ingesteld op verschillende kleuren. Er kan zelfs muziek mee worden afgespeeld. Kortom, een sfeermaker die steeds populairder wordt.

Alle spaarlampen zijn geschikt voor alle soorten verlichtingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • staande lampen,
  • bureaulampen,
  • plafondlampen,
  • kroonluchters,
  • hanglampen,
  • spots.

Energie besparen

Nu u de voordelen kent van de spaarlampen en de verschillen kent tussen fluorescentielampen en led-lampen, kunt u inschatten welke type lamp het best bij u thuis past. Welke keuze u ook maakt, met alle soorten spaarlampen zult u beslist energie besparen. Bij Poweo weten we hoe belangrijk het is om van energiezuinige apparaten te genieten voor de voordeligste prijs.  Wilt u een stapje verder gaan bij het besparen van elektriciteit? Maak dan via de simulatietool een inschatting van uw energieverbruik.</p>

×
Poweo Le 1er juillet 2014, Direct Énergie s'internationalise et se lance sur le marché belge sous la marque « Poweo by Direct Energie » ou www.poweo.be 0800 291 91 https://www.poweo.be/fileadmin/templates/img/logo-belgique.svg