Wat is het stroomverbruik van een vriezer?

Een vriezer is een energievretend apparaat, dat dag en nacht elektriciteit verbruikt. Voordat u tot de aanschaf van een vriezer overgaat, bekijkt u het best alle voor- en nadelen in detail. In dit artikel leest u hoe u het stroomverbruik van verschillende modellen kunt vergelijken en uw energiekosten kunt drukken.


Energielabels begrijpen

Alle huishoudelijke apparaten die elektrische energie verbruiken, zijn voorzien van een energielabel, aan de hand waarvan u zeer nauwkeurig de verschillende modellen met elkaar kunt vergelijken. Dat label is verplicht door de Europese Unie. Op dat energielabel kunt u het gemiddelde energieverbruik per jaar aflezen in kilowattuur (kWh), het aantal decibels dat het apparaat uitzendt wanneer het aanstaat en de inhoud van de vriezer in liters.

De zuinigheid van een vriezer wordt uitgedrukt door een letter en een kleur. Het kleurenspectrum loopt van een groene letter A (energiezuinig) tot een rode letter G (veel stroomverbruik).

Achter de letters ziet u vaak +, ++ of zelfs +++ staan. Die tekens drukken de energieklassen van de vriezer aan. Een model klasse A+++ is zeer energiezuinig en brengt dus minder kosten met zich mee.

 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van uw vriezer?

Energieverbruik in kWh

Als u een oude vriezer hebt van klasse B en u denkt erover om een nieuwe te kopen, kunt u bij wijze van voorbeeld de volgende cijfers in uw achterhoofd houden bij het vergelijken van verschillende vriezers.

 

ApparaatEnergieverbruik vriezer per jaarEnergiekosten per jaar op basis van € 150/MWh
Kistmodel met een inhoud van 205L en energieklasse A++157 kWh23,55 €
Kistmodel met een inhoud van 210L en energieklasse B285 kWh42,75 €

U ziet dat slechts één letter afstand tussen twee vriezers een verschil in stroomverbruik inhoudt van €19 per jaar. Wilt u een energiezuinige vriezer met lage kosten? Dan kiest u het best voor een model van energieklasse A+++.

Isolatie

Om te weten of een vriezer efficiënt en energiezuinig is, speelt niet alleen het stroomverbruik in kWh een rol. Ook de isolatie van het apparaat is belangrijk. Hoe dikker de isolerende wand van uw vriezer, hoe groter zijn autonomie en hoe minder elektriciteit hij verbruikt. Een goede, energiezuinige werking vraagt om een isolerende wand van minstens 80 mm dik.

Verbruik vriezer berekenen

Nu u weet hoe u het energielabel kunt aflezen, kunt u berekenen wat een vriezer u jaarlijks aan stroom kost. De gemiddelde energieprijs per jaar is €0,23. Op het energielabel kunt u het energieverbruik in kWh van uw vriezer vinden. U gebruikt vervolgens de volgende formule:

€0,23 x gemiddeld energieverbruik vriezer per jaar in kWh = energiekosten per jaar.

Enkele tips

Denk voor een optimale en energiezuinige werking van uw vriezer aan de volgende punten. U helpt er niet alleen het milieu mee, maar bespaart ook op uw maandelijkse energiekosten.

  • Ontdooi uw vriezer regelmatig om lagen ijs aan de wanden te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de deur luchtdicht blijft en vervang zo nodig een strip.
  • Een kistvriezer is het zuinigste model omdat de kou onderin blijft.
  • Zet uw vriezer op een koele plek om te vermijden dat hij onnodig moet werken om koel te blijven.

Lagere energiekosten dankzij Poweo

Tot slot kunt u uw elektriciteitskosten eveneens laag houden dankzij het aantrekkelijke aanbod van uw energieleverancier. Zo beschikt u niet alleen over een vriezer op maat, maar ook over een aanbod dat perfect aan uw energiebehoeften beantwoordt.

×
Poweo Le 1er juillet 2014, Direct Énergie s'internationalise et se lance sur le marché belge sous la marque « Poweo by Direct Energie » ou www.poweo.be 0800 291 91 https://www.poweo.be/fileadmin/templates/img/logo-belgique.svg