Hoeveel verbruikt een tv per uur: alles wat u moet weten over het stroomverbruik

Tegenwoordig hebben de meeste huizen meerdere televisietoestellen. Ze zijn te vinden in de woonkamer, in de slaapkamer(s) en soms in de keuken. De meest complete uitrusting omvat ook een thuisbioscoop, een DVD-speler en een decoder. Laten we eens kijken naar het stroomverbruik van een televisie, dat snel kan oplopen.



Stroomverbruik per TV-model

Het stroomverbruik van een televisie varieert afhankelijk van het gekozen model:

  • Een LCD-televisie verbruikt gemiddeld 100 watt per uur. Als we aannemen dat de televisie 3 uur per dag en 330 dagen per jaar wordt gebruikt, zou het verbruik 100 W x 3 x 330 / 1.000 = 99 kWh per jaar zijn;
  • Een plasmatelevisie heeft een gemiddeld vermogen van 250 watt per uur. Voor een vergelijkbaar gebruik als in het vorige voorbeeld zou het verbruik 250 W x 3 x 330 / 1 000 = 247,50 kWh per jaar zijn;
  • De LED TV onderscheidt zich duidelijk van de anderen doordat hij zeer weinig stroom verbruikt. De LED TV onderscheidt zich duidelijk van de anderen doordat hij zeer weinig stroom verbruikt. Het stroomverbruik van dit model ligt tussen 40 en 80 watt per uur, of gemiddeld 60 watt per uur. Als de TV gedurende 330 dagen 3 uur per dag wordt gebruikt, is het jaarlijkse verbruik van een LED TV 60 W x 3 x 330 / 1.000 = 59,4 kWh ;
  • Ten slotte verbruikt de nieuwe OLED-technologie nog minder energie. Een OLED-televisie verbruikt maximaal 40 watt per uur. Het jaarlijks verbruik is dus 40 W x 3 x 330 / 1000 = 39,6 kWh.

Om erachter te komen hoeveel elektriciteit een televisie verbruikt voordat u hem koopt, moet u het energielabel bekijken. Het geeft nauwkeurige informatie over de energieprestaties van de televisie.

U moet er ook rekening mee houden dat deze apparaten een stand-by functie hebben die ook elektriciteit verbruikt. Volgens ADEME, het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer, is het sluipverbruik de afgelopen tien jaar met 30% gestegen. Het kan oplopen tot 300 à 500 kWh per jaar per woning, alle apparatuur samen.



Televisies zijn niet de apparaten die de grootste invloed hebben op het gemiddelde verbruik van de woning, en dus op de totale rekening.

Verbruik van andere apparatuur

Een televisie werkt zelden alleen. Alle elementen die het gebruik ervan aanvullen verbruiken ook veel energie. Het kastje voor toegang tot televisie en internet verbruikt tussen 150 en 300 kWh per jaar. DVD-spelers hebben een gemiddeld jaarlijks verbruik van 23 kWh.

Het stroomverbruik van spelconsoles is moeilijker te specificeren, aangezien elk model anders is. Volgens het Amerikaanse bureau NRDC (Natural Resources Defence Council) is de PS4 een van de meest energie-efficiënte. Hij verbruikt ongeveer 137 watt per uur bij het spelen van games, 90 watt bij het afspelen van video en 8,8 watt in stand-by. Alles bij elkaar verbruikt hij 181 kWh elektriciteit per jaar. De tijd die aan de console wordt besteed is ook een bepalende factor. Terwijl sommige gamers tevreden zijn met 6 tot 8 uur per week, spelen anderen meerdere uren per dag.

Tegelijkertijd drukt het verbruik van een pc, huishoudelijke apparaten en domoticasystemen zwaar op de totale energierekening.

Energie besparen

Het is mogelijk om te besparen op het elektriciteitsverbruik van een televisie. Als u een nieuwe investering moet doen, kies dan voor LED- of OLED-modellen, die veel minder energie verbruiken.

Tegelijkertijd is het essentieel om de televisie uit te schakelen in plaats van hem op stand-by te zetten, zowel overdag als ’s nachts. Hetzelfde geldt voor de set-top box, spelconsoles en alle hifi-apparatuur. Laat de TV niet aanstaan als u er niet naar kijkt.

Om het energieverbruik te verminderen is het raadzaam alle audiovisuele apparatuur op één stekkerdoos aan te sluiten en deze overdag, tijdens het werk en ’s nachts uit te schakelen.

Een energie-audit om de balans op te maken van uw verbruik

Probeert u het elektriciteitsverbruik van uw huishouden te verminderen? Ga verder door u te abonneren op een elektriciteitsaanbod van TotalEnergies. Wij bieden verschillende formules aan: het Klassiek aanbod en het Online aanbod om u te helpen de controle te behouden.

En om te ontdekken hoe u nog meer geld kunt besparen, ontdekt u onze praktische tool waarmee u een energiebalans kunt opmaken. Zo krijgt u een overzicht van de verbeteringen die u aan uw huis zou kunnen aanbrengen.