Wijs worden uit elektriciteitsmeters en gasmeters

Elektriciteitsmeters en gasmeters zijn kastjes die geïnstalleerd zijn in of buiten uw woning, en die uw energieleverancier in staat stellen uw energieverbruik te bepalen. Er bestaan verschillende soorten tellers met elk hun eigen voordeel. Hieronder een woordje uitleg over de verschillende soorten meters, hun eigenschappen en de tarieven. Tot slot leert u hoe u ze eenvoudig kunt aflezen en hoe u de <strong>meterstanden kunt doorgeven.

De verschillende soorten elektriciteitsmeters en gasmeters

Elektriciteitsmeters

Normaal tarief

Een elektrische meter met enkelvoudig tarief is perfect geschikt indien u relatief weinig energie verbruikt. U kunt voor deze elektriciteitsmeter kiezen wanneer u een bescheiden woonoppervlakte hebt en gas gebruikt voor warm water en verwarming. Vergeleken met het tweevoudig uurtarief, ligt de prijs per kWh lager dan het tarief voor piekuren, maar hoger dan het tarief voor daluren.

Tweevoudig uurtarief (dag/nacht)

Een elektriciteitsmeter voor tweevoudig uurtarief beschikt over twee meterstanden, één voor overdag (piekuren), en één voor 's nachts (daluren). Piekuren zijn de werkdagen van de week. Daluren komen overeen met de nachten tijdens de weekdagen, en met het gehele weekend. De daluren worden door de distributienetbeheerder bepaald en liggen meestal tussen 22u en 7u, maar kunnen per regio of gemeente verschillen. Tijdens de daluren geniet u van een lager tarief. Dit type meter is geschikt wanneer u uw toestellen die veel energie verbruiken, zoals een wasmachine, vaatwasser of droogkast, 's nachts kunt laten draaien. Om uw verbruikgewoontes te kennen, kunt u gedurende twee weken om 7u en om 22u uw meterstanden opnemen. Ligt uw energieverbruik 's nachts en tijdens het weekend hoger dan 50% van het totale verbruik, dan raden wij u aan over te schakelen op het tweevoudige uurtarief. Beschikt u al over een elektriciteitsmeter voor tweevoudig uurtarief en ligt uw verbruik tijdens de daluren hoger dan 30% van het totale bedrag, dan behoudt u uw meter het best.

Gasmeters

Er bestaat slechts één soort gasmeter die uw gasverbruik in m3 uitdrukt.

Hoe lees ik de tellers van mijn elektriciteitsmeter of gasmeter af?

Normaal tarief of uitsluitend nachttarief

Hebt u een elektriciteitsmeter voor enkelvoudig tarief, dan beschikt u over één meterstand. Neem de brief van uw distributienetbeheerder en controleer of de laatste vier cijfers van uw meter overeenkomen met het nummer in uw brief. Er staan op uw meter maximaal 7 cijfers voor de komma, en 1 cijfer na de komma. Noteer de cijfers voor de komma.

Tweevoudig uurtarief

Een meter voor tweevoudig uurtarief vertoont eveneens maximaal 7 cijfers voor de komma en 1 cijfer na de komma. Hij beschikt echter over twee meterstanden. Voor de dagmeterstand (piekuren) staat een zon. Voor de nachtmeterstand (daluren) staat een maan.

Heeft u een <strong>elektronische meter</strong>, dan verschijnen de dag- en nachtmeterstanden achtereenvolgens automatisch op het display. Boven de dagmeterstand staat een 1, boven de nachtmeterstand staat een 2.

Gasmeter

Een gasmeter beschikt over maximaal 8 cijfers voor de komma, en 3 cijfers na de komma. Controleer of de laatste vier cijfers van uw meter overeenkomen met het nummer in uw brief. Noteer de cijfers voor de komma.

Meterstand dag - Poweo

Meterstanden doorgeven: hoe en waarom

Door uw meterstanden regelmatig aan uw energieleverancier door te geven, houdt u een vinger aan de pols van uw energieverbruik. Zo zorgt u ervoor dat het bedrag op uw factuur uw reële verbruik zo goed mogelijk benadert. Jaarlijks komt een medewerker van de distributienetbeheerder de meterstand opnemen. Bent u afwezig tijdens zijn bezoek, dan ontvangt u een brief waarin u uw meterstanden zelf kunt invullen. U kunt eveneens via internet of telefonisch de meterstanden doorgeven.

Kies de energieleverancier die bij u past

U weet nu alles over uw energieverbruik en het type elektriciteits- of gasmeter dat het best geschikt is. Met Poweo stapt u in slechts enkele klikken over op een  voordelig aanbod gegarandeerd zonder prijsstijging voor minimum 1 jaar. Kies voor dit exclusieve aanbod en uw nieuwe energieleverancier Poweo zorgt voor de rest, inclusief de administratieve stappen.

Om een energiecontract met Poweo af te sluiten, hebt u de volgende informatie nodig:, uw EAN-code, uw bankgegevens (IBAN) en indien mogelijk de meterstand van uw teller(s).

Inschrijven

×
Poweo Le 1er juillet 2014, Direct Énergie s'internationalise et se lance sur le marché belge sous la marque « Poweo by Direct Energie » ou www.poweo.be 0800 291 91 https://www.poweo.be/fileadmin/templates/img/logo-belgique.svg